Infodagen Gratis magazine
Suze boerderijwerk in Nieuw-Zeeland 02 november 2018

Suze is begonnen aan haar boerderijwerk avontuur in Nieuw-Zeeland. Ze heeft het goed naar haar zin op de boerderij en maakt de leukste dingen mee. In januari en februari gaat ze rondreizen waar ze ook erg naar uitkijkt. Haar vrije tijd besteed ze aan leuke tripjes en gezellige activiteiten.

Let the adventure begin!

16 september  was het zo ver op naar Nieuw-Zeeland om 4 maanden te werken op een veehouderij en daarna 2 maanden te backpacken. Toch wel spannend om zenuwen te voorkomen probeerde  ik er niet te veel over na te denken. Ik wist dat alles goed geregeld was met Travel Active, no worries. Het was een lange reis en ik heb zeker weten mijn record zitten verbroken na 2 keer 11 uur vliegen + een 7 uur durende overstap aangekomen in Auckland. Daar  kwam ik lotgenoten tegen. Zonder te zeggen waar ik vandaan kwam wist 1 van de meiden gelijk al dat ik een echte kaaskop was. Ze zij ik hoorde het gelijk aan jouw Engels. Mijn Engels had duidelijk nog wat oefening nodig. Het was een zoektocht naar woorden. In plaats van woorden te gebruiken probeerde ik meer gezichtsuitdrukkingen, gewoon lachen. Nu ik een tijdje rond loop op de boerderij begint mijn Engels steeds beter te worden oefening baart kunst.

Op de boerderij

Mijn tijd op de boerderij  ziet er ongeveer zo uit: ‘s ochtends gaat om kwart voor 5 de wekker, in het begin ging mijn wekker wel 3 keer maar dat is nu overbodig geworden. Ik rol zo uit bed de melk stal in. Om 5 uur en 3 uur middags staan er 500 dames te wachten om gemolken te worden. Om half 9 hebben we ontbijt. De koeien gaan dan weer terug naar hun weides. Vaak heb ik dan een lange pauze tot een uur of half 11, daarna gaan we vaak overige klusjes doen zoals de koeien verplaatsen.

‘Het leek wel een film achtervolging’

Pas moest de jonge vee kudde uitgezocht worden. Het jonge vee staat op een boerderij een aantal kilometers vederop. Een deel van de kudde moest naar huis gebracht worden maar ze passen niet allemaal in 1 keer in de vee wagen dus de snelste manier is te voet. De weg naar huis is vergelijkbaar met een N weg in Nederland, het is toegestaan om 80/ 100 te rijden. Daar gaan we dan met 50pk koeien rennend over de weg. Gelukkig is er niet heel veel verkeer. Om alles in goeie bannen te leiden was mijn taak om de koeien tegen te houden bij de afslagen die ze niet moesten nemen. Elke keer ging ik voor de kudde uit en werd ik weer opgepikt door de vlucht auto om de kudde weer in te halen. Het leek wel een film achtervolging. Wat was dat gaaf om door de kudde heen te scheuren. De volgende keer scheur ik waarschijnlijk met een quad. Ik krijg nu quad training, omdat de quad nog al veel power heeft moet ik eerst oefenen. Rustig met het gas anders gaan we vliegen!

Possum hunt

Gisteravond werd de quad weer van stal gehaald want opa Wietse vierde zijn 74e verjaardag. Na een goede maaltijd werd de quad zwaar beladen met nichten en neven inclusief mij om op possum hunt te gaan. Wat is een possum? het lijkt op een kruising tussen een eekhoorn en een kangoeroe. Hier in Nieuw-Zeeland is het een plaag, en ze hebben geen natuurlijke vijand. Possum hunting is hier legaal. We speuren alle bomen af, de buit is uiteindelijk 3 possums de vacht sparen ze op. Een kilo vacht is ongeveer 100/150 nz doller waard. Dat zijn ongeveer 20 possums.

 

De kiwi’s

ik vermaak mij  prima. Ik ben benieuwd wat ik nog meer ga beleven. Sky de vrouw van het gezin wil mij leren insemineren en ze wil ook nog een keer met mij gaan paardrijden. De kiwis hier houden van stoere ruige dingen, dat is wel te zien: stoere auto pick-ups, terrein wagens. De hobby’s zijn ook niet mis, rugby, jagen. Ik hoop een keer mee te mogen op pig Jacht. Ik blijf tot het nieuwe jaar op de boerderij.

Rondreizen

In januari en februari ga ik rondreizen met de stray bus om Nieuw-Zeeland veder te ontdekken, tot nu toe is allemaal heel mooi ze zeggen dat het zuider eiland nog veel mooier is dus ik ben benieuwd! Pas had ik een weekend vrij, ik heb  toen al een klein voorproefje gehad op het backpackers leven. Ik ben toen naar het verste noorder puntje van Nieuw-Zeeland gegaan om te gaan zand boarden, dat was super gaaf. Ik ben benieuwd  wat ik nog meer ga mee maken!

Lijkt het jou leuk om Boerderijwerk te doen in Nieuw-Zeeland? Of bekijk je liever een van de andere Work & Travel programma's? Vraag ook ons Work & Travel magazine aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's