Vrijwilligerswerk in Malawi

Vrijwilligerswerk | Regulier

Malawi ‘Het warme hart van Afrika’

 • Malawi
 • vanaf 2 weken
 • vanaf 17 jaar

Malawi, ook wel het ‘Hart van Afrika’ genoemd, is een bijzonder land in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. De Malawiërs staan bekend om hun enorme gastvrijheid en vriendelijkheid, waardoor jij je zeker welkom voelt zodra je voet zet op Malawische bodem. Het is een nog vrij onbekende bestemming onder de toeristen maar dat maakt het juist zo bijzonder. Een bezoek aan het Malawimeer, dat ongeveer een derde van het land inneemt, en de verschillende safari- en nationale parken waar je wilde dieren kunt spotten mogen dan ook zeker niet ontbreken tijdens je reis. Uiteraard ervaar je het echte Malawi pas door in contact te komen locals en je onder te dompelen in de cultuur.

Vrijwilligerswerk in Malawi

Jouw programma in het kort

Ontdek de Malawische gastvrijheid en vriendelijkheid tijdens je deelname aan een van de projecten in Malawi!

 • Ontdek het warme hart van Afrika
 • Verblijf vlakbij Lake Malawi
 • Leuke introductiedag

De projecten in Malawi

Travel Active biedt verschillende mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in Malawi. Voordat je begint met een project start je met een oriëntatiedag. Hier maak je alvast kennis met het land en de cultuur. Tevens leer je de omgeving kennen waarin je de komende weken zal verblijven. De volgende projecten kun jij doen in Mangochi, Malawi:

Reisdetails

Ben jij geschikt als vrijwilliger?

Zo kan jij werken op het onderwijsproject in Malawi:

 • Je bent minimaal 17 jaar oud
 • Je bent minimaal 3 weken beschikbaar
 • Je beheerst de Engelse taal goed
 • Je bent flexibel en initiatiefrijk
 • Je houdt van een uitdaging en je zoekt graag naar creatieve oplossingen
 • Ervaring in het onderwijs is een pré, maar geen vereiste
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag
 • Je neemt deel aan onze voorbereidingsworkshop

Wanneer jij op een project met kinderen wilt gaan werken, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Lees hier meer over onze visie & missie en over vrijwilligerswerk met kinderen.

 

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten:
De programmakosten zijn afhankelijk van het gekozen programma('s) en de gekozen locatie. De programmakosten staan in de informatie over ieder specifiek project vermeld. Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Inclusief vrijwilligerswerk in Malawi

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerk team
 • Deelname aan onze voorbereidingsworkshop
 • Handboek Malawi; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Gratis vliegticket offerte – vluchtmogelijkheden op een rijtje

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Accommodatie en maaltijden tijdens gehele reis
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief Vrijwilligerswerk in Malawi

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Malawi
 • Transfer terug naar luchthaven
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): € 41,35
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Visumkosten
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

Accommodatie en maaltijden

Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in een vrijwilligershuis in Mangochi. Mangochi (voorheen ‘Fort Johnston’) ligt in het oosten van Malawi, prachtig gesitueerd aan de voet van Lake Malawi. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met o.a. diverse musea en bezienswaardigheden.

Het vrijwilligershuis is voorzien van alle basisfaciliteiten. Er wordt van je verwacht dat je zorgvuldig omgaat met water, papier en elektriciteit. Er zijn beperkte was faciliteiten – dus neem wat handwasmiddel mee! De kamers worden schoongemaakt, maar je dient zelf ook je steentje bij te dragen door je eigen spullen op te bergen zodat alles netjes blijft. Je deelt een slaap- en badkamer met 4 tot 8 andere vrijwilligers. In de gemeenschappelijke ruimtes is WiFi aanwezig. Op zo’n 5-10 minuutjes lopen van de accommodatie zijn diverse lokale winkeltjes.

Doordeweeks zijn er 3 maaltijden per dag inbegrepen, in het weekend zijn dat er 2. Voor water, koffie en thee wordt gezorgd. Maaltijden zijn voornamelijk gebaseerd op de lokale keuken (af en toe afgewisseld met Europese gerechten) die bestaat uit veel rijst, aardappels, vlees, eieren, groenten en brood.

Introductiedag

Voordat je start met het vrijwilligerswerk, start je op maandag met een introductiedag. Tijdens deze dag krijg je je een introductie, maak je kennis met de Malawische cultuur en do’s & don’ts en krijg je Chewa taallessen. Daarnaast maak je een rondleiding door het dorp, bezoek je een lokale markt en uiteraard Lake Malawi.

Vertrekmogelijkheden

Je kunt in principe iedere maandag starten met een van de projecten in Malawi. Je dient op een zondag aan te komen op Lilongwe International Airport (LLW). Arriveren op een zaterdag kan ook, je betaalt dan wel €35,- extra voor de overnachting. De mogelijkheden voor een pick-up zijn als volgt:

Zaterdag om 10.00 of om 14.00 uur (je boekt dan 1 extra overnachting bij)
Zondag om 10.00 of om 14.00 uur

Pick-ups op andere tijdstippen zijn helaas niet mogelijk in verband met de transfer naar de accommodatie – deze duurt ongeveer 3 uur.

Tijdens lokale vakantieperiodes en feestdagen komen sommige projecten te vervallen.

Wil jij meer informatie over de vertrekmogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek, onderteken je onze gedragscode en krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan onze voorbereidingsworkshop. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken, enzovoort. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.