Infodagen Gratis magazine
Travel Active High School Holland 31 juli 2020

Nicole (48) uit Den Haag neemt vanaf eind augustus de Italiaanse Giulia (17) in huis. Giulia komt een schooljaar naar Nederland en gaat naar de Haagse middelbare school. Nicole is nog niet eerder gastouder geweest voor een buitenlandse student.

Waarom word je gastouder?

Nicole uit Den Haag

“Als alleenstaande vind ik een beetje leven in huis wel gezellig. Ook heb ik heel veel gereisd. Ik heb alle continenten bezocht en heb minstens 50 landen gezien. Daardoor heb ik kennis gemaakt met diverse culturen en ik realiseer mij dat ik daar zoveel van heb geleerd! Dat gun ik een ander ook en daarom wil ik gastgezin worden voor een buitenlandse student. Via haar zal ik Nederland opnieuw leren kennen. Giulia zal mij wijzen op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar in haar eigen cultuur heel anders gaan. Ik hoop dat Giulia hier in Nederland veel zal leren en kan groeien als persoon. In het verleden heb ik een pleegzorgkind in huis opgenomen en ik heb haar zien ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om dit nieuwe avontuur samen aan te gaan!”

Waarom in deze coronatijden een Italiaanse in huis nemen?

“Ik ben niet bang voor corona of dat Giulia wat meeneemt. Giulia komt uit het noorden van Italië, wat in het begin het epicentrum was. Stel dat ze toch met klachten komt, dan bellen we de GGD om een test te doen en gaan we twee weken in quarantaine. Dat vind ik geen probleem. Ik maak mij geen zorgen.”

Waarom de Italiaanse Giulia?

Giulia uit Italië

"Zij komt over als een sociaal en aardig persoon. Ze houdt ook van katten en ze is enig kind. Ze is vast gewend om zichzelf te vermaken. In Italië gaat ze drie keer per week naar dansles en ze heeft ook andere interesses. Zij geeft mij de indruk dat ze hier een eigen leven kan en wil opbouwen. Iemand uitkiezen is een gok, het is een gevoel. Maar ik denk dat we samen er best een hele leuke tijd van kunnen maken.”

Wat verwacht je van de uitwisseling?

“De aankomende 10 maanden zullen er leuke en minder leuke momenten zijn. Heimwee naar Italië is een mogelijkheid en misschien gaat ze een beetje puberen. Ik hoop vooral dat ze zich snel thuis zal voelen. De eerste dagen met haar in Den Haag gaan we de stad verkennen, een paar keer de route naar haar nieuwe school fietsen en vooral elkaar leren kennen. Giulia wil tijdens haar uitwisseling heel graag naar het Van Gogh Museum en naar het Anne Frank Huis. We zullen vast ook de andere toeristische plekken aandoen. Verder verwacht ik van Giulia dat ze meedraait in het normale familieleven, dat ze eigen vrienden maakt en dat ze gewoon activiteiten onderneemt die bij het tienerleven horen.

Ik heb wat huisregels opgesteld, zoals wanneer ik graag heb dat zij ’s avonds uiterlijk thuis komt, maar ook dat ze mij op de hoogte houdt als er iets aan de hand is. Ik hoop dat we open met elkaar kunnen communiceren. In het begin zal ik nog Engels met haar praten, maar vanaf oktober schakel ik over op alleen Nederlands. Het is belangrijk om snel de taal te leren. Ik heb haar al wat Nederlandstalige liedjes en boeken toegezonden, zoals van Thea Beckman en Roald Dahl. Ook whatsapp ik tweetalig met haar; elk bericht typ ik in zowel Nederlands als Engels. Dan kan ze vast oefenen.”

Wanneer ontmoeten jullie elkaar?

“Door corona was de schoolplaatsing vertraagd. Twee weken geleden werd Giulia geplaatst op een school in de buurt en daarmee was haar plaatsing rond. Toen had ik voor het eerst contact met haar. We whatsappen nu wel eens. Het contact komt vooralsnog voornamelijk vanuit mij; ik denk dat Giulia nog een beetje verlegen is. Op zaterdag 29 augustus ontmoet ik haar voor het eerst in het echt, in Egmond, op de Meet Your Student Day van High School Holland. Ik vind dat leuk maar ook wel spannend! Ik wil Giulia graag een goed plekje bieden en kijk ernaar uit om samen dit leuke avontuur aan te gaan.”

Meer lezen over het High School Holland-programma?

Klik op de link of neem contact met ons op!

Bekijk dit programma

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's